Sikló terrárium berendezése

A gabonasikló terráriumának kialakítása

Az első fontos dolog, a terrárium kialakításánál és kiválasztásánál, az a terrárium mérete. Míg egy felnőtt párnak 80x60x35 cm-es terrárium javasolt, addig egy siklónak 60x40x30 cm-es terület is megfelel. Ezen a linken meg tudod tekinteni, milyen eladó terráriumaink vannak.

 A terrárium legyen mindenképpen zárt, de szellőzőkkel jól ellátott terrárium és győződjünk meg róla, hogy ne tudjon a sikló kiszökni, ugyanis rendkívül ügyesen menekülnek, és ha egy ilyen felfedezőútra indul állatkánk, akkor bizony nem lesz egyszerű dolgunk, ha meg szeretnénk találni. Legyen úgy kialakítva a háttér és a berendezés, hogy kedvére mászhasson bármerre, de ügyeljünk arra, hogy ne sértse fel semmi se a bőrét, ha esetleg vannak élesebb pontos, akkor azokat csiszolópapírral tegyük simábbá.

Szeretnek néha elmerülni egy kis hűsítő vízben, ezért helyezzünk el neki egy akkora medencét vagy tálat, amiben kedvére megmártózhat, valamint úgy rendezzük el a dekorációt és a mászóágakat, hogy könnyedén elbújhasson, ha szeretne.

 Aljzatnak valamilyen természetes, festékmentes anyagot használjunk fel, például kókuszrostot, föld és homok keverékét, fakérget, tőzeget. Itt szintén figyeljünk arra oda, hogy a kiválasztott alom ne legyen túl érdes, szálkás.

Mivel ugye hüllő, szereti süttetni a hasát, ezért legyen neki egy napozós pontja is, erre a célra berakhatunk neki egy nagyobb (nem éles) követ, farönköt.

Az egyik legfontosabb, kulcsszerepű tényező a terráriumban az a hő, és annak a beállítása. Sokféle lehetőséged van a megfelelő hőfokot biztosítani neki, de a legnépszerűbb megoldás az a melegítőlámpa. UV fény nem szükséges számukra. A terráriumi hőmérséklet 25-29 fok legyen, de a napozó ponton 33-37 fok is lehet. Éjszaka a hőmérséklet 22 fok alá ne menjen le neki. A lámpához ne tudjon felmászni, ezért vagy ráccsal legyen ellátva, vagy a terráriumon kívülre, a felső szellőző fölé helyezzük el. Egyéb módokon, melegítőkövekkel, lapokkal is lehet számukra biztosítani a hőt, ezen a linken megnézheted, hogy milyen opciókat tudunk kínálni. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a megfelelő hő áll a sikló rendelkezésére, akkor sincsen gond, számos típusú kiváló terráriumi hőmérőt lehet kapni, aminek a segítségével számon tudjuk tartani az értéket.