Sikló táplálozása

Gabonasikló táplálkozása

A gabonasikló fojtással öl, ugyanis nem rendelkezik méreggel. A szabadban különféle gerincesekkel, esetenként csigákkal, gilisztákkal is táplálkozik. A fő étrendje rágcsálókból, madarakból, kisebb hüllőkből, halakból, békákból áll, de előfordul, hogy tojásokat is kicsen az útjába eső fészkekből. Ebből következően; fogságban fehér egeret (takarmányegeret) kell nekik adni, mely teljes mértékben elegendő neki élete végéig táplálék gyanánt. Patkányt ne adjunk neki, vagy csak nagyon ritkán, ugyanis könnyen elhízhat tőle a gabonasikló, és utána előfordulhat, hogy nem fogad el más táplálékot.

A takarmányegeret oda lehet neki adni élve, és fagyasztva (majd kiolvasztva) is. A fagyasztott egérnek nagy előnyei, hogy nincs meg a kockázat, hogy az élő egér védekezés közben kárt tesz az állatban, valamint megszabadulunk attól a problémától, hogy az egeret is otthon nevelgessük és folyamatosan gondozzuk a sikló mellett. A gabonasiklónak elég hetente egyszer enni adni, kifejlett sikló esetében 1-3 egeret adjunk neki – ez ugye attól függ, hogy mekkora az eleség, és mekkora maga a sikló, az eleség ne legyen vastagabb, mint a sikló testének legvastagabb része. Van olyan példány, amely nem fogadja el a fagyasztott eleséget, mert nem kelti fel a vadászösztönét, ezt ki kell tapasztalni. Próbálkozni lehet azzal, hogy csipesszel lógatva rezegtetjük előtte az egeret, hátha úgy meg szeretné enni.

Etetés után 2-3 napig ha lehet egyáltalán ne nyúljunk a gabonasiklóhoz, nehogy visszaöklendezze az eleséget, vagy rosszul eméssze meg.

Rovarokat nem tud megemészteni, ezért azt ne kínáljuk neki eleségként.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis mely időpont lehet a legalkalmasabb a gabonasikló etetésére – nos, figyelembe kell itt venni azt, hogy a gabonasikló nappali állat, tehát főleg a délelőtti és kora délutáni időpontok az ideálisak. Ha kiegyensúlyozott és egészséges állatot szeretnénk, akkor válasszunk ki egy konkrét időpontot, és mindig akkor etessük meg.