Sikló szaporodása

A gabonasikló szaporodása

A gabonasikló a természetben akkor szokott párzani, amikor párzási időszak van, ez pedig rögtön a telelés után, márciustól májusig szokott bekövetkezni. A telelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a sikló rendesen szaporodni tudjon és sok tojást rakjon. Sikeres párzás után a gabonasikló 5-6 hét múlva lerakja tojásait, nagyjából 1-2 tucatot. Tojásai lágy héjúak, melyet a bébi gabonasiklók saját fogukkal nyitnak fel, 10-11 héttel a tojásrakás után.

 

 Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan kéne a gabonasiklót teleltetni? Teleltetés előtt 3 héttel már ne kapjon enni, előtte is csökkentsük fokozatosan a mennyiséget, hogy a szervezete megfelelő tempóban tudjon lelassulni. Meg kell győződni róla, hogy a szervezete kiürült, ugyanis ellenkező esetben a telelés során a testébe rohadhat a legutóbbi étel és elpusztulhat az állat. A világítást szintén vonjuk meg tőle a telelés előtt 1-2 héttel, hogy megszokja a hőmérséklet csökkenését. Ha eljön az idő, akkor tegyük bele egy szellőző dobozba, amiből nem szökhet ki, tegyünk bele itatótálat neki amit nem tud felborogatni, majd helyezzük el olyan helyre, ahol 10-15 fok van, és így töltsön el másfél-két hónapot. Ha a teleltetéssel végeztünk, akkor ugyanúgy fokozatosan tegyük egyre melegebb helyre, majd ha már visszatettük a terráriumába, akkor kb 2 hét után elkezdhetjük eleséggel is kínálni, melynek mérete szintén először csak kicsi legyen, és fokozatosan kapja vissza régi, szokásos adagját. Ezt a procedúrát csak akkor ajánljuk végrehajtani, ha tényleg szeretnék a kígyót szaporítani.

 A gabonasikló nemét fiatal állat esetében úgy állapítják meg, hogy a sikló farkára nyomást gyakorolva a hím sikló hemipénisze kiugrik a kloákából, a nőstény esetében nem történik semmi. Idősebb állatnál szondázással lehet megállapítani.

  A párzás idején a nőstény és a hím kb. 1 hétig legyenek összerakva, majd ha megtörtént a nemzés, akkor annyit adjunk a nősténynek enni, amennyit csak megeszik. Onnan tudjuk, hogy a nőstény tojást szeretne rakni, hogy közvetlenül előtte általában le szoktak vedleni. Fontos, hogy tojásrakás közben egyáltalán ne zavarjuk, ne bámuljuk egyfolytában a gabonasiklót, ugyanis komoly problémákat okozhat, ha a tojásokat nem tudja lerakni zökkenőmentesen, vagy esetleg benne maradnak tojások.

 A sikeresen lerakott tojásokat (miután  a „mama” teljesen végzett a lerakással!) azonnal tegyük keltetőbe, anélkül, hogy közben a tojásokat megforgattuk volna! A keltetőben 27-28 fok kell hogy legyen állandóan. Nem gond ha a tojás be van horpadva, viszont a penészes és elszíneződött tojásokat azonnal el kell távolítani, nehogy megfertőzze a többi tojást.

 A fiatal siklókat első vedlésük után érdemes etetni, eleinte 3 naponta, újszülött egérrel. Lehetőleg a sikló kelése után maximum 1 hónappal már meg kell hogy történjen az első etetés.