Királysikló fajleírása – tartása

VÖRÖS KIRÁLYSIKLÓ (Lampropeltis triangulum)

 A szabadban az Észak-Amerikai földrészen található meg, egészen Kanada déli részétől Közép-Amerikáig fellelhetők különböző alfajaik. Leginkább az erdős területeken él, de kedveli a sziklásabb, nyílt mezőket is, valamint nem riadnak vissza attól, hogy istállókban rejtőzzenek el. A vörös királysiklónak fantasztikus színekben pompázik a teste, általában fekete, vörös és fehér színek váltakoznak, de alfajtól függően ezek a színek változhatnak. Egy kifejlett királysikló 90 cm és 1 méter közötti méreteket ölt, valamint. 10-12 évig él átlagosan. Tojásokkal szaporodik, egyszerre 10-20 tojást rak le, melyekből 2 hónap alatt kelnek ki a fiatal siklók.

A vörös királysiklók nyugodtan tartható párban, nem bántják egymást, ellenben a kaliforniai királysiklókkal, akik köztudottan csak egyedül tarthatóak, ugyanis más kígyókkal is táplálkoznak. A vörös királysikló könnyen tartható és barátságos állat, ezért bátran tarthatják kezdők is.

 Mivel ez az állat leginkább a melegebb éghajlatot kedveli, ezért a terráriumát is erre való tekintettel kell elrendezni. A legjobb, ha a hőmérséklet nappal 26-27 fokos, este pedig nem megy le 22 fok alá. A páratartalom 50% és 60% között legyen. Aljzatnak mindenképpen természetes közeget válasszunk, például fenyőkérget, kókuszrostot. A terrárium mérete 60 x 50 x 30 cm legyen fiatal állatnál, kifejlettnél pedig legalább 80 x 60 x 35 cm. A terráriumnál nagyon fontos, hogy jól szellőzzön, és biztosítva legyen, hogy a kígyó ne tudjon kiszökni.

 A vörös királysikló egy ragadozó állat, ezért növényi táplálékot nem fogad el. A szabadban különféle emlősökkel, madarakkal és kisebb gyíkokkal, halakkal táplálkozik. Otthoni körülmények között fehér egérrel (takarmányegér) tudjuk őt etetni, abból is inkább a növendék méretűvel, fiatal sikló esetében pedig szopós egérrel. Ezeket az egereket fagyasztott állapotban is beszerezhetjük számára, melyet kiolvasztás után szívesen elfogyaszt. A fiatal példányokat hetente 2-3 alkalommal etessük meg 1-2 db szopós egérrel, a kifejlett állatot viszont már elég hetente egyszer megetetni, ilyenkor 1-3 egeret adjunk neki, az egér méretétől függően. A siklóféléket patkánnyal nem ajánlott etetni, ugyanis magas zsírtartalmuk káros hatással lehet az egészségükre.

 

KALIFORNIAI KIRÁLYSIKLÓ (Lampropeltis getula californiae)

Az USA déli államaitól egészen Mexikóig megtalálhatóak a szabadba, mint nevéből sejthetjük, leggyakrabban Kalifornia államban lehet találkozni vele, sziklás-bokros területeken, dombságokon. Több színváltozat ismert, de legelterjedtebb a fekete-fehér sávos. Bővebben itt olvashatsz a minta- és színváltozatokról: *Link*. Egy kifejlett állat 70 cm és 150 cm közöttire nő, valamint 2 éves korában éri el az ivarérett kort. Szaporodásáról itt olvashatsz: *Link*

Nagyon fontos, hogy a kaliforniai királysikló KIZÁRÓLAG egyedül tartható, ugyanis hajlamos kannibalizmusra. A terrárium mérete egy felnőtt állatnál legyen legalább 80x60x35 cm, vagy annál nagyobb. Helyezzünk el neki búvóhelyet, fürdőt, és az aljzat természetes anyagból legyen, például fakéregből, kókuszrostból, homokból. Fontos, hogy ne sérthesse fel a terráriumi berendezés az állatot.

A terráriumi belső hőmérséklet legalább 25-27 fok legyen, de a napozó terület akár 40 fokot is elérhet. Éjszaka a hőmérséklet semmiképp se essen 22 fok alá. Páratartalom 50-60% között mozogjon, ennél magasabb is lehet, ha vedlési időszak van. 

A természetben amellett, hogy emlősöket, madarakat és egyéb kistestű állatokat fogyaszt, szívesen megeszik más kígyókat is. Terráriumi körülmények között takarmányegérrel tudjuk etetni. Ezeket az egereket elfogadja fagyasztott (majd később kiolvasztott) formában is, ezzel magunknak is egyszerűbbé téve az etetését. Viszonylag „igénytelen” állat, ezért egy felnőtt királysiklót elég hetente egyszer, alkalmanként 1-3 db egérrel megetetni, az egér és az állat méretétől függően.