Gabonasikló fajleírása – tartása

GABONASIKLÓ (pantherophis guttatus)

A gabonasikló remek választás kezdő hüllőtartóknak, vagy akár kisgyerekek számára is, hiszen egy nagyon szelíd és barátságos csúszómászó. Nagyon könnyen kezelhető és túl nagyra sem nő, így bátran válasszuk házi kedvenc gyanánt.

Eredeti élőhelye Észak-Amerika, annak is az emberi nyüzsgéstől távolabbi részei, sűrű növényzetű területek, mezők, elhagyatott épületek. A többi siklóhoz hasonlóan a gabonasikló sem rendelkezik méreggel, áldozatát fojtással öli meg.

A gabonasikló étrendjét kistestű emlősök teszik ki főleg, mint a patkány, egér és egyéb rágcsálók, de a szabadban vadászik kisebb madarakra is. Általában éjszaka aktív, de ez fogságban változhat. Fogságban való etetésére teljesen alkalmas a fagyasztott egér is (felolvasztás után). A kisebb gabonasiklót eleinte csak hetente egyszer kell etetni (utána egy napig tilos hozzáérni, nehogy felöklendezze az eleséget). Ha több siklót tartunk egy helyen, akkor vegyük őket külön az etetés idejére, nehogy véletlenül egyszerre menjenek rá ugyanarra az egérre. Egy kifejlett példány 80 és 150 cm között van. Ha figyelünk a gabonasikló egészségére és megfelelő körülményeket biztosítunk neki, akkor akár 16-20 évig is élhet, de ritkán előfordulhat ennél idősebb állat is.

Teleltetni az állatot nem szükségszerű, de ha szeretnénk, hogy ébredéskor nagyobb kedve legyen a szaporodáshoz és nagyobb arányban keljenek ki a tojásai, akkor érdemes őt 10 °C-on nyugalomba helyezni egy olyan helyen, ahol zavartalanul pihenheti át a hidegebb hónapokat. Ez egyáltalán nem veszélytelen, így csak akkor vállaljuk a kockázatot, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen körülmények szükségesek neki a folyamathoz.

 A gabonasikló egy igazi szabadulóművész. Ennek tudatában vásároljunk és alakítsunk ki számára terráriumot, ügyeljünk rá, hogy ne tudjon kijutni. Több állat is tartható együtt, nem bántják egymást. A terrárium mindenképpen rendelkezzen szellőzővel, és méretei 80x40x40, vagy akörüli legyen. A hőmérsékletre is természetesen oda kell figyelni, úgy, hogy a terráriumban legyen egy hűvösebb rész is, és egy 30 °C körüli rész is. Dekorálhatjuk steril faágakkal, kövekkel, valamint alomnak természetes anyagokat használjunk. Helyezzünk el neki egy búvóhelyet is, és egy vizestálat , akkorát, amekkorában kedvére meg tud mártózni.

Ha már kicsi kora óta velünk van, akkor nem lesz nehéz dolgunk (egyébként sem) a kézhez szoktatással. Vegyük rendszeresen, de óvatosan kézbe az állatot, és így nem lesz gond azzal, hogy hozzánk szokjon. Ha nagyon menekülős kedve van, akkor inkább ne piszkáljuk, ne kergessük és kerüljük el a hirtelen mozdulatokat. Mindig mossunk kezet azelőtt és az után is, hogy a gabonasiklóhoz érünk.