Piton terrárium berendezése

A királypiton terráriumának kialakítása

 Mint a legtöbb kígyó, a királypiton is nagyon ügyes szabaduló, ezért a legfontosabb tényező a terrárium kiválasztásánál az, hogy szökésálló legyen, de ennek ellenére jól szellőző. Méreteket illetően legalább 90-120 literes terráriumot érdemes beszerezni egy felnőtt állat esetében, de természetesen ez az állat méretétől és mennyiségétől függően változhat. Ne legyen túl nagy a terráriuma, mert a tágas terektől kellemetlenül érzi magát.

 Aljzatnak fiatal állatnál papírtörlőt javaslunk, nagyobbacskánál pedig tőzeget, fenyőkérget. Egyéb aljzatot nem szoktunk ajánlani, ugyanis etetés során lenyelhet egy keveset az alomból is, és légzési problémák jelentkezhetnek.

 A királypitonnak fontos, hogy legyen egy kis búvóhelye is a terráriumban. Ez a gazdi fantáziájára van bízva, hogy miből legyen, a lényeg, hogy ne legyenek éles szélei, nehogy kárt tehessen az állatban, miközben az közlekedik.

Egy olyan tálkát helyezzünk el neki, amiben mindig van friss víz, és ő maga is belefér, ha szeretne megmártózni. Külön szokták szeretni, ha van több ágacska, amire felmászhatnak, valamint pár műnövény, amik mögött elrejtőzhetnek.

 A hüllőknél ugye általában fontos a világítás, hőmérséklet kérdése, ez alól a királypiton sem kivétel. Habár UVB fényre nincs szüksége, a hő szabályozására nagyon is.  A terráriumban általánosan 26-28 fok körüli hőre van szükség, melyben van egy sütkérező pont is, itt a hőmérséklet 33 fok legyen nagyjából. Éjszaka ezeket az értékeket természetesen csökkentsük, úgy, hogy a terrárium 22 fokos legyen, a sütkérező pedig 26-27. Ezt biztosítani tudjuk neki különféle kígyóknak készült melegítőlapokkal, lámpákkal és egyéb eszközökkel, de fontos, hogy ne tudja vele a kígyó véletlenül se megégetni magát! Ezt ellenőrizni tudjuk speciális terráriumi hőmérővel, ami nem hiányozhat egyetlen kígyótartó háztartásból sem.