Piton táplálkozása

A királypiton táplálkozása

 Először is, a királypiton nem rendelkezik méreggel, fojtással öli meg áldozatát. Eredeti élőhelyén különféle gerincesekkel, esetenként csigákkal, gilisztákkal is táplálkozik. A fő étrendje rágcsálókból, szárnyasokból, kisebb hüllőkből áll, ebből következően; fogságban fehér egeret (takarmányegeret) kell nekik adni, nagyobb állat esetében pedig akár patkánnyal is kínálhatjuk.

 A takarmányt oda lehet neki adni élve, és fagyasztva (majd kiolvasztva) is. A fagyasztott egérnek nagy előnyei, hogy nincs meg a kockázat, hogy az élő egér védekezés közben kárt tesz az állatban, valamint megszabadulunk attól a problémától, hogy az egeret is otthon nevelgessük és folyamatosan gondozzuk a kígyónk mellett. A királypiton híres róla, hogy nagyon sok ideig bírja eleség nélkül, a szabadban akár 1 évet is eltölt anélkül, hogy evett volna valamit. Fogságban elég hetente egyszer enni adni, kifejlett királypiton esetében 1-3 egeret/patkányt adjunk neki – ez ugye attól függ, hogy mekkora az eleség, és mekkora maga a kígyó. Van olyan példány, amely nem fogadja el a fagyasztott eleséget, mert nem kelti fel a vadászösztönét, ezt ki kell tapasztalni. Próbálkozni lehet azzal, hogy csipesszel lógatva rezegtetjük előtte az egeret, hátha úgy meg szeretné enni.

 A királypiton hajlamos arra, hogy koplaljon, főleg a vadon befogott példányok, ezért mindenképpen legyünk vele türelmesek, főleg az első pár hónapban miután hazavittük. Könnyen felismerhetjük az éhes kígyót, mert ilyenkor nagyon izgágán viselkedik, túrja orrával a földet és körbe-körbe megy a terráriumban.

 Etetés után 2-3 napig ha lehet egyáltalán ne nyúljunk a királypitonhoz, nehogy visszaöklendezze az eleséget, vagy rosszul eméssze meg.

 Rovarokat nem tud megemészteni, ezért azt ne kínáljuk neki eleségként, valamint túl nagy ételt se kapjon, mert nagy problémákat okozhat. Tartsuk be az aranyszabályt, miszerint a takarmányállat ne legyen vastagabb, mint a kígyó legvastagabb része.

 Sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis mely időpont lehet a legalkalmasabb a királypiton etetésére – nos, figyelembe kell itt venni azt, hogy a királypiton éjszakai állat, tehát főleg a délutáni és esti időpontok az ideálisak. Ha kiegyensúlyozott és egészséges állatot szeretnénk, akkor válasszunk ki egy konkrét időpontot, és mindig akkor etessük meg.