Piton szaporodása

A királypiton szaporodása

Az első és legfontosabb, ha a királypiton szaporodásáról beszélünk, az a nemek meghatározása. A két nem igen hasonló, ezért nehéz megállapítani szakértő nélkül, de otthon is próbálkozhatunk vele szondázással, vagy a hemipénisz kifordításával.

A királypitonok kb. 4-5 éves korukra válnak ivaréretté, és 12-15 évig élnek (bár előfordul ennél idősebb példány is, vannak egyedek, amelyek 20-25 évet is elélnek).

Na és mit lehet tudni a szaporodásról? Egy nőstény nagyjából minden második évben rak le tojásokat, alkalmanként 5-10 darabot (4-5 héttel a párzást követően). A tojásrakást követően a nőstény felhagy a táplálkozással és tojásai felett „trónol”, amiket izommunkával melegít fel. Ez a folyamat  2 hónapig tart. A kicsik magukat bontják ki a kis papírszerű tojásokból, melyben sokszor még ott maradnak 1 napig, és csak a fejüket dugják ki.

Ahhoz, hogy a királypitonnak megjöjjön a kedve a szaporodáshoz, szükséges elérni egy adott testsúlyt. Ez nőstényeknél 1,5 kg, hímeknél 0,8-1 kg. A minimális testsúly különösen a nőstény számára fontos, mivel a tojásrakás sokszor megviselheti a kígyót, és ha megfelelő testsúllyal kezd neki a folyamatnak, akkor a tojásköltés közbeni koplalás nem terheli le annyira a szervezetét.

Ha szaporítani szeretnénk a tojásokat, akkor nem feltétlenül szükséges keltetőt beszerezni, az anyakígyó nem hagyja magára az almot, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor építhetünk, vagy vehetünk egy már komplett keltetőt. A keltetőben 29-32 fok szükséges, valamint nagyon magas páratartalom (90% felett).