Sikló terráriumok berendezése

A terráriumról és a méretekről

A legtöbb sikló és kígyó fajnak fekvő terráriumra van szüksége, ami azt jelenti, hogy széltében hosszabb és a magassága kisebb. Vannak olyan fajok is akik fán élnek, ebben az esetben a kaméleon terráriumokhoz hasonlóan magasítottra lesz szükség és úgy kell kialakítani, hogy legyen lehetősége fel és le közlekedni a terráriumban. A környezet kialakításához szintén a sikló vagy kígyó élőhelyét kell alapul venni. Vannak olyan fajok akik a száraz, kopár környezetet kedvelik és vannak olyanok ahol dzsungel szerű nedves közeget kell létrehozni.

Javasolt méretek:

0-6 hónapos korig: 50 x 30 x 30 cm 
6- hónapos kor felett faj függő: 80 x 60 x 35 vagy akár  120 x 70 x 35 cm 
(minimum és az ajánlott méret, de a magasságot lehet növelni 50-60 cm-ig, fán lakó fajoknál a magasság kb 80-90 cm is lehet.)

 

A sziklaháttérről

A siklók, kígyók számára nagyon fontos a sziklaháttér!
Azon felül, hogy nagyon igényes háttereket tudunk csinálni dekorációs célra és akár ez lehet lakásunk legszebb ékköve, ez hivatott majd létrehozni a természetes élőhelyére hasonlító életteret. Úgy érdemes kialakítani a hátteret, hogy ez nyúljon be a szellőző alá is, hogy tudjon napozni. A megfelelő háttér kialakításával akár a kihasználható területet meg is lehet duplázni, ezért sok párkányt fogunk kialakítani. Lehet kérni virág ültetőt a háttérbe amivel még élethűbbé tehetjük a terráriumot.

 

Aljzatról

Kígyóknál és siklóknál mint a korábbi esetekben itt is a faj igényeit kell figyelembe venni. Használhatunk sivatagi homokot vagy kókuszrostot aljzatnak, illetve a puhafa alom még nagyon kedvelt aljzat, a legtöbb kígyófélének ezt javasoljuk.

Világításról, fűtésről

A  Kígyóknak, siklóknak mindenképpen szüksége van egy nappali fénye ami adja a meleget neki, ezt érdemes kerámia lámpabúrával megoldani amibe bele csavarunk egy melegítő izzót. Ezen kívül lehet használni kerámia fűtőtesteket vagy fűtőlapot is. UVB izzót is érdemes használni, ebből vagy szintén a búrába szerelhetünk egyet vagy  akár fénycsővel is helyettesíteni lehet.

unnamed-4-300x225

Belső berendezési tárgyakról

A terrárium belsejében mindenképpen helyet kell kapni egy megfelelő méretű itatótálnak amit nem tud felborítani,alámenni se, mert baleset lehet belőle!
Rakhatunk be neki műkoponyát, ebben szeret mászkálni és ezek kívül nagyon feldobja majd a terráriumot

Extrák
Érdemes behelyezni egy pára és hőmérőt, hogy tudjuk mérni a benti klímát. Illetve lehet neki látványos vízeséseket kialakítani.


Ha szeretnél terráriumot rendelni, nézz körbe az eladó terráriumok között vagy kérj árajánlatot egyedi méretre!