Fehér egér tartása- tárolása

A fehér egerek tartása és tárolása

Etetésük

Igen sokszínűen lehet őket táplálni, ugyanis nem csak a különféle magvakkal, gabonafélékkel lehet őket etetni, hanem szívesen fogyasztanak zöldségeket (kivéve: karfiol, krumpli, karalábé, retek), salátákat, füveket, gyümölcsöket, kenyeret, sajtokat, kis lárvákat is. Elég őket naponta egyszer megetetni, de ha szeretnénk, hogy teljesen egészséges egerek legyenek, akkor inkább délutáni órákban, minden nap egy adott időpontban kapjanak enni.

Tárolásuk

Aljzatnak forgácsot alkalmazzunk, melyet minél gyakrabban cseréljünk, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat. Egy egérnek nagyjából 20x20cm területre van szüksége. Ügyeljünk arra, hogy ne tudjon kiszökni az egér, ugyanis ügyesen tud mászni, de ennek ellenére megfelelően szellőzzön a territóriuma. Mindenképpen legyen nekik biztosítva megfelelő mennyiségű víz, erre a célra tálkát is rakhatunk be neki, vagy rászoktathatjuk „hörcsögitatóra” is. Fontos neki, hogy eleget tudjon mozogni, ezért mókuskereket is helyezzünk el. Társas lények, ezért csak az az egér legyen egyedül, ami éppen fialni készül vagy frissen fialt. WC-papír guriga és kisebb fadarabok is legyenek bent, hogy tudják min koptatni a fogaikat.Tippek

Éjjeli állatok, így olyan helységben legyenek az egerek elhelyezve, ahol nem zavarhatnak senkit éjszaka. Ha szeretnénk, hogy az egerek minél több tápanyagot jelentsenek hüllőink számára, akkor ajánlott őket nagyobb területen tartani, hogy jobban érezzék magukat. Ha kisebb hely áll rendelkezésünkre, akkor kialakíthatunk nekik a terráriumon belül több szintet is, hogy komfortosabban érezzék magukat.

Szaporításuk

A fehér egereknek a vemhességi idejük 3-4 hét és 10-15 kölyköt ellenek egy alkalommal. Évente 8-9 alkalommal is lefialhat egy nőstény. Az utódok 7-8 nap után kezdenek el szőrösödni, és összesen 6-8 hét alatt ivaréretté válnak. A vemhes állatnak szüksége van állati eredetű fehérjére, ezért adjunk neki ilyenkor rendszeresen lisztkukacot, viaszmoly lárvát, macskatápot, sajtot. Ha nem kapja meg a szükséges fehérjét, akkor hajlamos lesz kannibalizmusra és megeheti kicsinyeit.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek az állatoknak a tenyésztése csak különálló helyiségben javasolt, mert a vizeletük ammóniát termel így roppant kellemetlen szagokat csinál napi alomcsere mellett is.