Királypiton fajleírása – tartása

KIRÁLYPITON (Python regius)

 A királypiton igen széles körben elterjedt állat, Afrika középső és nyugati területein található meg. Leginkább a nyílt területeket kedveli, de nem túl válogatós. Istállókban, esőerdőkben, alacsony füvű mezőkön, szavannákon is találkozhatunk vele.

 A királypiton hímje 90-110 cm között mozog felnőttkorában, míg a nőstény akár 160 cm is lehet. Mintázata általában fekete és barna színekben pompázik, de számos más változat is létezik (a különleges színek főleg a tenyésztésnek köszönhetők, ezeket a szabadban nem találjuk meg), ezekről itt olvashattok többet: *Link*. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy a királypiton hogyan szaporodik, akkor IDE kattintsatok:  4-5 éves korukban elérik az ivarérett kort, és összesen nagyjából 20 évet élnek. Könnyen kezelhető és nyugodt természetű állat, ezért kezdők is szívesen tartják.

 Legfőképp rágcsálókkal, madarakkal és egyéb kis gerincessel táplálkoznak. Nincs mérge, fojtással öli meg áldozatát. Az áldozatukat a szájukon lévő hőérzékelő szerv segítségével vadásszák le. Éjszaka vadásznak, nappal pedig általában pihen, ezért terráriumi körülmények között is érdemes ehhez mérten etetni.Fogságban etethetjük takarmányegerekkel, patkányokkal is. A tenyésztett példányoknak nyugodtan adhatunk fagyasztott egeret is, nem szükséges élővel etetni. A királypitonnak elég hetente, vagy 5-6 naponta eleséget adni, de fontos, hogy a takarmányállat ne legyen vastagabb, mint a piton legvastagabb testrésze! Bővebben ITT olvashatsz a királypiton táplálkozásáról.

 Szép, tágas terráriumra van szüksége, melyben helyezzünk el neki mászóágakat, valamint akkora medencét, amelyben fürdőzni tud, ha kedve tartja. Szereti a búvóhelyeket is, így azt is biztosítsunk neki, főleg mivel nappal általában ott fog tartózkodni. Legyen a terrárium ellátva szellőzőkkel is. Aljzatnak természetes anyagokat használjunk, például föld és homok keverékét, kókuszrostot, fakérget. Fontos, hogy ezek ne tudják felsérteni a kígyó bőrét. A hőmérséklet nagyon fontos. A terráriumban legyen legalább 26-28 fok, míg legyen egy pont, ahol a 33-34 fokot is eléri. Éjszaka is mindenképp szükséges legalább 22-25 fok, ha ez alá megy a hőmérséklet, akkor a királypiton elveszítheti étvágyát is. Ügyeljünk arra, hogy ne tudjon semmiképpen sem kiszökni, ugyanis a királypiton nagyon ügyes e tekintetben. ITT olvashatsz részletesebben a terrárium kialakításáról.